We Do Matter in première tijdens Playground 2019

Voor de dertiende keer biedt het festival Playground (in Leuven) een podium aan kunstenaars die zich niet aan één discipline binden, maar juist werken op het raakvlak tussen podium en beeldende kunst. Samen met C-Takt en workspacebrussels produceerde SoAP We Do Matter van Matea Bakula & Nick Steur, ‘een performance en installatie waarin materiaal en mens opnieuw een verbinding aangaan’. We Do Matter wordt gepresenteerd van 14 t/m 16 november in STUK. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar, treuzel niet!

We Do Matter (première), donderdag 14 november, 19.30h STUK Leuven

Meer informatie

SoAP-editie Full Moon Focus in Brussel

Tijdens de vijfde editie van FULL MOON FOCUS, een tweemaandelijkse performance-avond in Brussel gecureerd door Nick Steur en schrijver David Van Reybrouck, staat het werk van SoAP-makers centraal. De vijfde editie heeft als titel IN FRAMES meegekregen. SoAP-makers Rita Hoofwijk, Johannes Bellinkx, Benjamin Vandewalle, Breg Horemans (TAAT) en Nick Steur willen de installaties en performances tonen waar ze momenteel aan werken.

Alle informatie is te vinden op Facebook.

'Duizelingwekkende kanteling van het alledaagse perspectief'

Sander Janssens bezocht Finisterre van Rita Hoofwijk op Over Het IJ Festival en schreef voor Theaterkrant.nl zijn ervaringen op. "Finisterre overvalt je met de schoonheid van het alledaagse en dwingt je te vertrouwen op iets wat aanvankelijk angst inboezemt.“

Lees hier de gehele recensie.

Finisterre speelt nog t/m zondag 14 juli op het Over Het IJ Festival.

(foto: William van der Voort)

Reverse van Johannes Bellinkx onderdeel van Metropolis Festival in Kopenhagen

Nog tot 7 juli kan je Kopenhagen bezien vanuit een ander perspectief. Reverse van Johannes Bellinkx is een van de werken op het Metropolis Festival in de Deens hoofdstad. Reverse is een audiowandeling waarbij deelnemers wordt gevraagd hun alledaagse gang door het leven om te draaien: achteruit lopen.

Op facebook hebben we een aantal reacties gepost van deelnemers.

Informatie en tickets zijn te vinden op de website van Metropolis.

Rita Hoofwijk laat Finisterre zien op Festival Over Het IJ, 5 t/m 14 juli

Vanaf aanstaande vrijdag is Finisterre te zien op Festival Over Het IJ in Amsterdam.

De installatie bevindt zich aan de IJkade, aan de waterkant. Hier worden mogelijke gebeurtenissen achter de horizon verkend.

Finisterre is te bezoeken van 5 t/m 14 juli, behalve op 9 juli. De installatie is geopend tijdens de laatste uren voor zonsondergang. Op de website van het festival is alle informatie (waaronder de speeltijden) te vinden. In verband met de beperkte capaciteit van de installatie is reserveren bij de informatiebalie in het festivalhart noodzakelijk.

Ga naar de website van Over Het IJ.

SoAP host Professionals Diner tijdens ITS Festival

Het ITS Festival (19-24 juni in Amsterdam) is hét theaterfestival waar je de jongste theatermakers van Nederland en België ziet, een ontmoetingsplaats voor studenten en professionals. Samen met het festival organiseren we dit jaar het Professionals Diner, op donderdag 20 juni (17:00 uur) in de Tuinzaal van de Brakke Grond. Studenten van de deelnemende theaterscholen en een diverse groep kunstenprofessionals gaan samen aan tafel om elkaar te leren kennen. Ben je student? Dan kun je je hiervoor aanmelden via de website van het festival.

(foto van Bart Grietens)

Johannes Bellinkx maakt voorstelling met studenten Mime opleiding

Determined is een samenwerkingsproject tussen studenten van de Mime Opleiding en Johannes Bellinkx. Ieder jaar werkt een aantal hogerejaars studenten met een gevestigde maker samen aan een voorstelling.
Dit jaar gebeurde dat vanuit het thema: de mens als marionet. Wat beweegt ons en in welke mate hebben we invloed of controle? Kunnen we het geconstrueerde idee van het ‘zelf’ en de vrije wilsbeschikking voelbaar maken?

De voorstelling is te zien van 28 t/m 30 maart aan de Mimeopleiding aan de Jodenbreestraat. De voorstelling is per keer slechts toegankelijk voor een beperkt aantal bezoekers. Reserveren is daarom belangrijk.

Kijk hier voor meer informatie.

Rita Hoofwijk op Festival Cement

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Met deze solo onderzoekt Rita Hoofwijk de af- en aanwezigheid van de dingen, de mensen, mij, jou.

Wat het betekent dat iets of iemand afwezig is en ook of het door afwezig te blijven misschien zelfs meer aanwezig zou kunnen zijn. With Out Me is een uitnodiging om samen te kijken naar de leegte en alles wat daarin te zien is. Het is een inleiding in het fijne gevoel compleet onbelangrijk te zijn. En toch onmisbaar tegelijkertijd.

Rita stond eerder op Festival Cement met de voorstellingen while waiting (2017) en facing faces (2016).

Info + tickets >>> https://www.festivalcement.nl/programma/id-6502/rita-hoofwijk/

Een ervaring van 223 meter

DBG_BtBB_Vierkant_Na_Correctie.png

Gedurende drie dagen maakt Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond ruimte voor makers die de grenzen van disciplines en kunstvormen overstijgen. Het hele gebouw wordt opengesteld, van theaterzaal tot kleedkamer. Beyond the Black Box presenteert dertien hybride kunstprojecten en laat zien hoe bestaande (tussen)ruimtes hiervoor benut kunnen worden. Uniek is de samenwerking van de vijf SoAP-makers. Johannes Bellinkx, Benjamin Vandewalle, Rita Hoofwijk, Nick Steur en Breg Horemans verzorgen een ervaring van 223 meter in en om de Brakke Grond.

Wanneer:
do 07 feb 2019 – 19:00 tot 23:00
vr 08 feb 2019 – 19:00 tot 23:00
za 09 feb 2019 – 15:00 tot 23:00

Waar:
de Brakke Grond, de Nes 45 in Amsterdam

Prijs:
€15 (dagkaart) / €35 (passe-partout)

Rita Hoofwijk presenteert ‘With Out’ op 16 & 17 december in Sittard

With Out

With Out

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Performance kunstenaar Rita Hoofwijk keerde terug naar haar geboortestad Sittard om daar te werken en te experimenteren. De uitkomst van deze werkperiode draagt de naam With Out en zal zich afspelen in de lege delen van de stad.

Op 15 (try-out), 16 en 17 december kan je getuige zijn van With Out. Het is gratis, maar reserveren is noodzakelijk en er is geen plek voor velen.

SITTARD – Reflectie twee, Rita Hoofwijk schrijft over haar residentie

Rita Hoofwijk groeide als kind op in Sittard en keert nu tijdelijk terug als kunstenares voor een residentie in die stad. Haar project heet With Out. Ze schrijft over haar ervaring en werk. Dit is haar tweede verslag. (foto: OKRA)

Het is half november en over één maand zal ik een werk presenteren in de binnenstad van Sittard. De weg van het station naar de Markt, van de Markt naar het station, hoe vaak zou ik die in mijn leven al gegaan zijn? Vaak. Het is vreemd om deze route te lopen zonder per se naar het station, of naar de Markt, te hoeven. Er zijn dingen gebleven, verrassend hetzelfde; de mensen van de klerenwinkel op de Steenweg waar ik vroeger mee naartoe moest, de boekenwinkel en de rollen inpakpapier, de straatmuzikant en de liedjes die hij speelt, de wafelkraam en de dikke vanillewafels met poedersuiker, het dialect dat ik niet (echt) spreek, het slaan van de kerkklok, de vriendinnen van mijn basisschool. Er zijn ook dingen verrassend anders; ‘Venezia’ waar ik heel veel ijsjes heb gegeten en ‘later’ zou gaan werken, is een gezondheidswinkel, de V&D waarvoor je afsprak, herbergt een tijdelijke outlet, op de Markt staat geen kiosk meer waar je op kunt klimmen, er loopt water door de gracht, een heel nieuw stuk stad is aangelegd, er zijn veel felverlichte smartphone-reparatiewinkels en er zijn vooral veel winkels niet. Lege panden duiken op, links en rechts. Waar ooit iets in was en misschien, ooit nog iets in gaat komen. De dingen veranderen. In verschillende traagheden, en soms abrupt snel. Ik loop naar het huis waarin ik opgroeide, waar het groen en onze
‘koeienboom’ plaats hebben gemaakt voor een betegelde tuin met een wit geverfde muur. De melancholie. Ik loop naar het kerkhof, vlak achter dat huis, naar een geïmproviseerd graf. De tragiek. Ik moet denken aan een liedje van Bram Vermeulen dat bij ons thuis soms werd gedraaid en wat ik al lang niet meer gehoord heb. “Ik ben niet echt weg. Dood ben ik pas, als jij mij bent
vergeten.”

With Out
Ik nodig je graag uit samen te kijken naar de leegte en alles wat daarin te zien
is.
16 / 17 december, in Sittard.
Meer informatie volgt…

Derde editie Winternights Festival op 21 + 22 december

Salomé Mooij

Salomé Mooij

De derde editie van het Winternights Festival strijkt dit jaar op vrijdag 21 en zaterdag 22 december neer in Het Radium (Sphinxkwartier) in Maastricht. Het Festival toont work-in-progress van de talenten uit de podiumkunsten van vandaag, de voorhoede van morgen >>> winternights.nl.

SITTARD – Reflectie één, Rita Hoofwijk schrijft over haar residentie

Rita Hoofwijk groeide als kind op in Sittard en keert nu tijdelijk terug als kunstenares voor een residentie in die stad. Haar project heet With Out. Ze schrijft over haar ervaring en werk. Dit is haar eerste verslag.

Introductie.
Dit kleine stuk tekst is voor:
– Iedereen die in Sittard leeft en wil weten wat ik daar doe
– Iedereen die niet in Sittard leeft en daar wel eens naartoe wil komen, wanneer ik daar iets doe

Het is oktober 2018. Tot augustus 2012 leefde ik in Sittard. Nu leef ik op vele plekken, maar zelden nog daar. Ik kom er, ongeveer de helft van drie maanden, terug om te werken. In de jaren tussen 2012 en 2018 ben ik het beroep ‘kunstenaar’ geworden en deze residentie in Sittard(-Geleen inmiddels) biedt mij nu een meervoudige ruimte. Figuurlijk is dat een ruimte voor experiment, om mijn werk(wijze) te ontwikkelen en letterlijk een ruimte in de vorm van een omgeving, de stad.

Vlak voordat mijn werkperiode in Sittard begint, gebeurt er iets groots, iets onverwachts, iets onherroepelijks, iets met veel pijn. Mijn nichtje van 20 overlijdt na een noodlottig ongeval. In één letterlijke klap wordt deze stad vooral een plek zonder haar. Het is een plek waar zij niet meer is, en tegelijkertijd voor altijd zal blijven. Iemand die al gestorven is, is onsterfelijk. Het is ook een plek waar ik niet meer ben, en nu tijdelijk wel. Het doet me opnieuw nadenken over de leegte en hoe gevuld die kan zijn. Ik zag mijn nichtje de jaren tussen 2012 en 2018 misschien eens per kwartaal, las af en toe haar naam op mijn telefoon in onze familie-appgroep, een ‘Gefeliciteerd!’ bij elk ander nichtje dat verjaarde. Nu is ze opeens bijna elke dag in mijn leven.

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Deze residentie zal ik daarmee werken; met de af en aanwezigheid van de dingen, de mensen, mij, jou. Dit project With Out gaat zich afspelen in de lege delen van deze stad, daarnaast maak ik het begin, een try-out voor een nieuwe performance. Het is een ode aan deze stad om wat het niet heeft. Het is een ode aan alles wat jij altijd zult blijven.

De publieke momenten worden in de loop van de tijd bekend gemaakt. U bent zeer welkom.