SITTARD – Reflectie één, Rita Hoofwijk schrijft over haar residentie

Rita Hoofwijk groeide als kind op in Sittard en keert nu tijdelijk terug als kunstenares voor een residentie in die stad. Haar project heet With Out. Ze schrijft over haar ervaring en werk. Dit is haar eerste verslag.

Introductie.
Dit kleine stuk tekst is voor:
– Iedereen die in Sittard leeft en wil weten wat ik daar doe
– Iedereen die niet in Sittard leeft en daar wel eens naartoe wil komen, wanneer ik daar iets doe

Het is oktober 2018. Tot augustus 2012 leefde ik in Sittard. Nu leef ik op vele plekken, maar zelden nog daar. Ik kom er, ongeveer de helft van drie maanden, terug om te werken. In de jaren tussen 2012 en 2018 ben ik het beroep ‘kunstenaar’ geworden en deze residentie in Sittard(-Geleen inmiddels) biedt mij nu een meervoudige ruimte. Figuurlijk is dat een ruimte voor experiment, om mijn werk(wijze) te ontwikkelen en letterlijk een ruimte in de vorm van een omgeving, de stad.

Vlak voordat mijn werkperiode in Sittard begint, gebeurt er iets groots, iets onverwachts, iets onherroepelijks, iets met veel pijn. Mijn nichtje van 20 overlijdt na een noodlottig ongeval. In één letterlijke klap wordt deze stad vooral een plek zonder haar. Het is een plek waar zij niet meer is, en tegelijkertijd voor altijd zal blijven. Iemand die al gestorven is, is onsterfelijk. Het is ook een plek waar ik niet meer ben, en nu tijdelijk wel. Het doet me opnieuw nadenken over de leegte en hoe gevuld die kan zijn. Ik zag mijn nichtje de jaren tussen 2012 en 2018 misschien eens per kwartaal, las af en toe haar naam op mijn telefoon in onze familie-appgroep, een ‘Gefeliciteerd!’ bij elk ander nichtje dat verjaarde. Nu is ze opeens bijna elke dag in mijn leven.

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Deze residentie zal ik daarmee werken; met de af en aanwezigheid van de dingen, de mensen, mij, jou. Dit project With Out gaat zich afspelen in de lege delen van deze stad, daarnaast maak ik het begin, een try-out voor een nieuwe performance. Het is een ode aan deze stad om wat het niet heeft. Het is een ode aan alles wat jij altijd zult blijven.

De publieke momenten worden in de loop van de tijd bekend gemaakt. U bent zeer welkom.